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Child Welfare Policy Manual

Questions & Answers

6.8  Title IV-E determinations

1. Question: Is a CCWIS required to contain the automated functions that determine
title IV-E eligibility?

Answer: No. The automated functions that determine title IV-E eligibility may be:

- Wholly provided by the CCWIS;

- Wholly provided by another system such as a larger system that determines eligibility for
multiple programs; or

- Provided by different systems that have different steps of the title IV-E eligibility
determination process. For example, the automated support for determining if a child meets
the AFDC requirements may be located in the system supporting the title IV-A program while
the remaining automated support is in the CCWIS.

Source/Date: 10/27/2016
Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(g); 81 FR 35450 at 35467 (issued
June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48216 (issued August 11, 2015)

2. Question: May a title IV-E agency use two or more automated functions to support
one part of title IV-E eligibility determinations, such as using one system to determine
Aid to Families with Dependent Children (AFDC) eligibility for some children and
another system to determine AFDC eligibility for the remaining children?

Answer: A state title IV-E agency operating a CCWIS is prohibited from using two or more
automated functions to support one part of title IV-E eligibility determinations, per 1355.52(g)
(1). A state title IV-E agency must use the same automated function or the same group of
automated functions for all title IV-E eligibility determinations.

However, if it is not practicable to use a single automated function, or the same group of
automated functions per 1355.52(g)(2), a tribal IV-E agency may use multiple automated
functions or manual processes to support one part of the title IV-E eligibility determinations.
For example, tribes are required by section 479B(c)(C)(ii)(II) of the Social Security Act to use
the AFDC plan that was in effect on July 16, 1996 of the state in which the child resides at
the time of removal from the home to determine if the child meets the AFDC eligibility
requirement. This means that tribal title IV-E agencies may need to use the AFDC plan from
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different states for different children, depending on the child's location at the time of removal.
Therefore, it may not be cost effective for tribal title IV-E agencies to build an automated
function to accommodate AFDC eligibility requirements of all states from which tribal children
may be removed.

Source/Date: 10/27/2016
Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(g); 81 FR 35450 at 35467 (issued
June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48216 (issued August 11, 2015)

3. Question: Must CCWIS be the "system of record" for title IV-E eligibility
determinations, since paragraph 1355.52(g) permits other information systems to
support eligibility determinations?

Answer: Yes. CCWIS must maintain the calculated outcome of the title IV-E eligibility
determination process including the data contributing to the determination of title IV-E
eligibility per paragraph 1355.52(b)(1)(ii).

Source/Date: 10/27/2016
Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(g); 45 CFR 1355.52(b)(1)(ii); 81 FR
35450 at 35455 and 35467 (issued June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48207 and 48216
(issued August 11, 2015)

4. Question: How must title IV-E eligibility data collected by other information system
be transmitted to CCWIS?

Answer: Title IV-E eligibility data collected by other information systems must be provided to
CCWIS via a bi-directional electronic data exchange, per paragraph 1355.52(e)(1)(iii).

Source/Date: 10/27/2016
Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(e)(1)(iii); 80 FR 48200 at 48212
(issued August 11, 2015)


